PS: Iran in Nederland

Geschreven op 7 juli 2007

ofwel the Embassy of the Islamic Republic of Iran in Den Haag.

Daar was ik afgelopen vrijdagochtend. Dit was mijn allereerste indirecte contact met Iran.
Het was vreemd, gelukkig werd ik de dag ervoor getipt door mijn zusje of ik wel een sluier (chador) mee zou nemen. Helemaal niet aan gedacht! Maar natuurlijk het is Iraans grondgebied dus iedereen moet zich kleden zoals men behoort in Iran. Donderdag had ik met de ambassade gebeld en ze zeiden dat ik beter even langs kon komen.

Vervolgens als je daar aanbelt, word je niet in het prachtige statige pand toegelaten maar een zijdeur ernaast, een vreselijke ongezellige wachtruimte met 3 loketjes. Niks romantisch aan. Tehran TV staat aan met drie grote gesluierde dames die waarschijnlijk discussiëren over de kuisheid van dames stel ik mij zo voor en heel wat Iraniërs zijn aanwezig, gezinnen; mannen, vrouwen en kinderen staan daar druk te doen met papieren. Ik sluip naar de 1 na achterste rij en ga daar zitten. Om even te laten bezinken dat ik nu omringd ben door mijn volk. Om te gluren naar de vrouwen (ja ik zie dezelfde features) en om te beseffen dat dit mijn allereerste contact is met Iran (zover ik mij kan herinneren)!

Tranen schieten in mijn ogen, daar zit ik dan, voor het eerst in mijn leven gesluierd, emotioneel en alleen. Wat genoot ik, ook al spreek ik hun taal niet, ik wil alles van ze weten. Ik ben Nederlandse maar ook heel erg Iraanse. Alleen ken ik het nog niet persoonlijk, het land niet, de cultuur niet, maar oooh wat heb ik er behoefte aan. De tranen vinden hun weg naar beneden en vallen op mijn oranje sjaal die onder mijn kin is geknoopt.

About elinexplores

Persian Soul in Dutch Life. Flying down to earth.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply